Pakertajaksi

Uusi partiokausi alkaa syksyisin, mutta mukaan voi tulla myös pitkin vuotta!

Kun olet/lapsesi on päättänyt aloittaa partion Pakertajissa, toimi näin:


  1. Ota yhteyttä sähköpostilla pakertajat(a)gmail.com ja kerro, millainen tuleva partiolainen etsii ryhmää. Jos vain tietyt illat ovat enää vapaana muilta harrastuksilta, kerro myös siitä. Nämä tiedot auttavat sopivan ryhmän löytämisessä.

  2. Oikean ryhmän löydyttyä täytä jäsenhakemus. Jäsenhakemuksen tiedot käsitellään luottamuksellisesti ja kirjataan partiolaisten jäsenrekisteri Kuksaan. Ryhmään voi käydä tutustumassa 3 kertaa ennen jäseneksi liittymistä.

  3. Kun jäsenrekisteritiedot on kirjattu, saat jäsenmaksulaskun. Jäseneksi liittyminen ja jäsenmaksun maksaminen on erityisen tärkeää partiovakuutuksen vuoksi. Lisätietoa jäsenmaksusta täältä.


KOLOILLAT

Laumojen ja vartioiden viikoittaiset kokoukset pidetään pääosin Pakertajien omalla partiokololla (Suunnistajantie 7 G). Osa ryhmistä kokoontuu myös muissa tiloissa.

HUOM! Suunnistajantien kolo on remontissa ainakin maaliskuun 2022 loppuun, joten kokoontumiset on siirretty kololta Puijon kirkolle tai kokonaan ulos.

Ota mukaan koloiltaan partiohuivi, muistiinpanovälineet sekä sään mukaiset varusteet. Olemme paljon ulkona myös viikoittaisissa kokouksissa, joten on hyvä varata aina mukaan tarpeeksi ulkoiluun sopivaa vaatetta. Kololle kannattaa saapua vasta vähän ennen oman ryhmän kokouksen alkua, mutta kuitenkin ajoissa.


IKÄKAUDET


Partion voi aloittaa minkä ikäisenä vain.

Sudenpentu

Sudenpentu on 7-10 -vuotias partiolainen. Sudenpentulaumaa johtaa Akela. Sudenpentuja kutsutaan myös sudareiksi tai suduiksi.

Seikkailija

Seikkailija on 10-12 -vuotias partiolainen. Seikkailijavartion johtajaa kutsutaan sammoksi.

Tarpoja

Tarpoja on 12-14 -vuotias partiolainen. Tarpojavartiota johtaa samoajaikäinen vartionjohtaja aikuisen luotsin tukemana.

Samoaja

Samoaja on 15-17 -vuotias partiolainen. Samoajavartiota johtaa samoajaikäinen vartionjohtaja aikuisen luotsin tukemana. Moni samoaja toimii lippukunnassa erilaisissa johtajatehtävissä.

Vaeltaja

Vaeltaja on 18-22 -vuotias partiolainen. Moni vaeltaja toimii lippukunnassa erilaisissa johtamistehtävissä. Vaeltajat kokoontuvat usein projektiluontoisissa vartioissa tukenaan aikuinen luotsi.

Aikuinen

Yli 22-vuotias partiolainen, joka mahdollistaa nuorempien partiolaisten toiminnan.


PARTIO-OHJELMA

Pakertajissa toiminta perustuu Suomen Partiolaisten partio-ohjelmaan, johon voi tutustua täällä.


Aktiviteetti

Aktiviteetti on konkreettinen tekeminen partio-ohjelmassa. Aktiviteetit on koottu eri ikäkausissa erilaisiin kokonaisuuksiin.


Merkit

Kun aktiviteettien muodostama kokonaisuus on suoritettu kokonaan, saa siitä osoitukseksi suoritusmerkin. Merkkien avulla annetaan tunnustusta saavutetusta tavoitteesta ja kannustetaan eteenpäin. Lippukunta hankkii merkit ryhmille.

Merkit kiinnitetään partiopaitaan ja merkeillä on tietty paikka paidassa.

Merkkien ompeluohjeet

Sudenpentu

Seikkailija

Tarpojat


Retket ja leirit

Retket ja leirit ovat iso osa partiota. Pakertajat leireilevät perinteisesti keväällä kahtena viikonloppuna talvi-ja kevätleirillä: talvileiri on seikkailijoille ja tarpojille ja kevätleiri sudenpennuille. Syyskaudella on koko lippukunnan yhteinen kamarileiri. Lippukunnan oma kesäleiri järjestetään ainakin niinä kesinä, kun tarjolla ei ole esim. piirileiriä. Tämän lisäksi ryhmät retkeilevät omalla porukalla tai yhdessä jonkun toisen ryhmän kanssa.

Leiripaikat vaihtelevat vuosittain ja paikasta sekä vuodenajasta riippuen leirillä majoitutaan joko teltoissa tai sisätiloissa. Osallistujilta peritään leirimaksu, jolla katetaan leirin kustannuksia. Kulkeminen leiripaikalle sujuu yleensä kimppa- tai yhteiskyydein.

Pakertajat pyrkivät osallistumaan myös piirin ja SP:n järjestämille suuremmille leireille.


Varustau­tu­mi­nen retkille ja leireille

Ennen retkeä tai leiriä lähtijä saa varusteluettelon mukaan tarvittavista varusteista, joka vaihtelee leiripaikan, ajankohdan ja pituuden mukaan.

Tavallisella viikonlopun kämppäretkellä pärjää perusretkivarusteilla, joita ovat makuupussi ja -alusta, retkiruokailuvälineet, istuinalusta, otsalamppu, juomapullo, säähän soveltuva sisä- ja ulkovaatteet sekä hyvät, tukevat jalkineet. Lisäksi tarvitaan reppu tai rinkka, jolla kantaa tavaroita. Usein retkillä ja leireillä ei ole mahdollisuutta sisätiloissa oleskeluun, joten varsinkin pitkille leireille lähtiessä tulee ottaa huomioon sään vaihtelut ja myös kesällä kannattaa pakata villapaita mukaan reppuun!

Tavarat kannattaa pakata niin, että ne saa kannettua itse jonkin matkaa - retki- tai leiripaikka ei aina ole ihan autotien varressa. Johtajat antavat mielellään pakkausvinkkejä ennen retkelle lähtöä!


Partioasu

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasuun kuuluvat partiohuivi, partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit tummat housut tai hame ja siistit kengät. Partiohuivia käytetään aina, kun ollaan partiossa kololla, retkellä tai leirillä. Muuta partioasua käytetään yleensä erityisen juhlavissa partiotilaisuuksissa sekä lippukunnan yhteisissä juhlissa.

HUOLTAJANA PARTIOSSA

Huoltajan rooli partiossa on tärkeä! Huoltajien apua kaivataan toiminnassa esimerkiksi kyyditsemään retkille tai kisamatkoille ympäri Suomea. Myös retkillä myös apukädet ovat tervetulleita. Ole rohkeasti yhteydessä oman ryhmäsi johtajaan kuinka voisit auttaa! Aina tehtävän ei tarvitse olla suuri, myös pienemmästäkin panoksesta on apua.


PARTIO JÄRJESTÖNÄ

Lippukunta

Lippukunta on partion paikallisyhdistys. Jokainen partioryhmä ja sen jäsen on osa lippukuntaa. Kuopiossa toimii aktiivisesti kymmenkunta lippukuntaa, koko Suomessa n. 750.

Partiopiiri

Lippukunnat kuuluvat johonkin Suomen kymmenestä partiopiiristä. Pakertajien piiri on Järvi-Suomen Partiolaiset (J-SP). Piiri järjestää esim. piirileirejä ja partiotaitokisoja sekä partiokoulutusta johtajaikäisille. Tutustu piiriin ja tapahtumiin täältä.

Suomen Partiolaiset (SP)

Suomen Partiolaiset on partiolaisten valtakunnallinen keskusjärjestö. Se tukee lippukuntia partiotoiminnan toteuttamisessa esim. kehittämällä partio-ohjelmaa. SP myös järjestää valtakunnallisia tapahtumia kuten suurleirejä. Tutustu Suomen Partiolaisiin täältä.

Kuksa

Kuksa on keskusjärjestön partiorekisteri, jossa hallitaan jäsentietoja ja pestejä sekä ilmoittaudutaan valtaosaan partiotapahtumista. Lisätietoa Kuksasta ja ohjeita sen käyttöön täältä. Kuksa on myös puinen, usein pahkasta valmistettu juoma-astia.